flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся з'їзд Міжнародної асоціації суддів.

24 жовтня 2015, 16:35

        У період з 4 по 8 жовтня 2015 року у місті Барселона (Іспанія) відбувся 58-й з'їзд Міжнародної асоціації суддів. У складі делегації від Асоціації суддів України участь у з'їзді взяв суддя Київського окружного адміністративного суду Валерій Журавель.  

       За наслідками роботи з'їзду 08.10.2015  прийнято  резолюцію щодо ситуації в Україні, в якій вказано, що Міжнародна Асоціація Суддів була поінформована про подальше погіршення становища суддів в Україні. Як вже зазначалося в резолюції Європейської асоціації суддів від 17 травня 2015 року, обставини, коли допускається люстрація, не повинні застосовуватись в Україні. Чинне українське законодавство передбачає для застосування процедури люстрації Закон "Про відновлення довіри до судової влади", Закон "Про очищення влади" та  перехідні положення Закону "Про забезпечення права на справедливий суд" і  загальні процедури, передбачені Законом "Про судоустрій і статус суддів".  Поширюється пропозиція, яка полягає в тому, що всі українські судді мають бути звільнені (втратять свою посаду) з тим, щоб претендувати на повторне призначення, що є грубим посяганням на незалежність суддів і знаходиться в явному протиріччі з нормами міжнародного права, грубо ігнорує принципи незалежності суду, про які зазначено в рішенні ЄСПЛ у справі Волков проти України. 

     Міжнародна асоціація суддів стурбована щодо триваючої нездатності влади в Україні, зокрема, поліції та органів прокуратури, вживати належних і достатніх заходів для захисту суддів та членів їх сімей від залякування, насильства, погроз, та відповідним чином реагувати, коли такі інциденти ставалися. 

       Міжнародна асоціація суддів закликає українську владу не застосовувати будь-яких люстраційних заходів відносно суддів і забезпечити ефективний захист суддів та їхніх сімей від насильства і погроз, а також забезпечити судове переслідування всіх, хто вдаватиметься до такого насильства або погроз. 

        Міжнародна асоціація суддів поінформує відповідні міжнародні органи, у тому числі Раду Європи, щодо ситуації, яка склалася стосовно суддів в Україні.

 Офіційний текст резолюції знаходиться за наступним посиланням: www.iaj-uim.org/iuw/wp-content/uploads/2015/10/ResUkraine2015IAJEN.pdf