flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулось засідання Ради суддів адміністративних судів України

08 жовтня 2013, 17:59

3 жовтня 2013 відбулось засідання Ради суддів адміністративних судів України, у якому взяв участь суддя Київського окружного адміністративного суду, член Ради суддів адміністративних судів України Андрій Волков.

На засіданні Ради суддів адміністративних судів 3 жовтня 2013 було прийнято рішення звернутись до парламентарів щодо фінансового забезпечення адміністративних судів.

У зверненні, зокрема, зазначено, що видатки, передбачені державним бюджетом на 2013 рік на утримання окружних та апеляційних адміністративних судів, задовольняють потребу цих судів від 0 до 70 відсотків залежно від напрямів їх використання.

Особливе занепокоєння членів Ради суддів адмінсудів викликає неприпустимо низький рівень оплати праці працівників апарату адміністративних судів. При цьому у зверненні наголошується, що на листопад – грудень цього року, а в деяких судах і на жовтень, фактично відсутні кошти на оплату праці працівників апарату. Низький рівень заробітної плати призводить до високої плинності кадрів у судах (до 50 відсотків). Усе це негативно позначається на ефективності здійснення правосуддя.

У зверненні також зачіпаються гострі питання недосконалості  законодавчого забезпечення та практики виділення та використання передбачених законом грошових коштів і надання їх у розпорядження судів.

Крім цього, Рада суддів адмінсудів зауважила, що проблемним залишається питання оплати рахунків регіональними відділеннями Державної казначейської служби України, особливо за спеціальним фондом (судовий збір). «Критична ситуація з оплатою рахунків негативно впливає на матеріально-технічне забезпечення судів, а головне – не забезпечується своєчасне відправлення кореспонденції (повісток, справ тощо)», - йдеться у зверненні.

Рада суддів просить парламентарів посприяти у вирішенні питання внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» у частині збільшення видатків на оплату праці працівників апарату апеляційних та окружних адміністративних судів; внесення змін до статті 55 Бюджетного кодексу України в частині приведення її у відповідність зі статтею 142 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», згідно з якою бюджетні призначення на утримання судів належать до захищених статей видатків Державного бюджету України; а також доповнення частини восьмої статті 13 та частини другої статті 48 Бюджетного кодексу України нормою щодо судового збору.

За багаторічну плідну працю, вагомий внесок у розвиток адміністративної юстиції, високий професіоналізм та з нагоди святкування Дня Юриста відзнакою Ради суддів адміністративних судів України – нагрудним знаком «ПОЧЕСНИЙ ЗНАК РАДИ СУДДІВ АДМІНІСТРАТИВНИХ СУДІВ УКРАЇНИ» був нагороджений суддя Київського окружного адміністративного суду – член ради суддів адміністративних судів України Андрій Волков. Грамотою Ради суддів адміністративних судів України були нагороджені судді Київського окружного адміністративного суду Віталій Щавінський, Ігор Лиска та Андрій Балаклицький.